Betonvezels

Wiking beton vezels zijn een innovatief en veelzijdig materiaal dat de eigenschappen van beton effectief kan verbeteren. Zo worden onze constructieve vezels gebruikt als een sterke en kostenbesparende aanvulling of alternatief op stalen wapening. Onze vezels zijn gemaakt van nieuw polypropyleen. Wanneer ze aan het betonmengsel worden toegevoegd, verhogen de vezels de treksterkte van het beton, voorkomen scheurvorming en verlengen de levensduur. Het resultaat is een zeer duurzame betontoepassing.

Zonder krimpvezels

Met krimpvezels

Krimpvezels: microvezel

De toevoeging van polypropyleen micro vezels aan vers beton vermindert de scheurvorming op verschillende manieren:

Polypropyleenvezels effectief als interne versterkingselementen in het beton. Wanneer het beton krimpt tijdens het uithardingsproces, ontstaat er interne trekspanningen. Deze spanningen kunnen scheuren veroorzaken. Polypropyleenvezels helpen deze trekspanningen op te nemen en te verdelen, waardoor de kans op scheurvorming wordt verminderd.

De polypropyleenvezels versterken de samenhang van het betonmengsel en verbeteren de scheurweerstand. Hierdoor kan het beton een betere weerstand bieden tegen externe belastingen en interne spanningen, wat leidt tot minder scheuren.

Polypropyleenvezels hebben een aanzienlijke treksterkte en kunnen trekkrachten in het beton opvangen. Deze treksterkte helpt bij het voorkomen van het scheuren van het betonoppervlak.

Polypropyleenvezels kunnen ook de krimpbeweging van het beton onzichtbaar opvangen. Ze verminderen de snelheid waarmee het beton krimpt tijdens het uitharden, wat resulteert in een geleidelijkere en opvallendere krimp.

Hoewel polypropyleenvezels scheurvorming niet volledig uitsluiten, helpen ze bij het produceren van kleinere en minder opvallend scheuren. Dit kan esthetisch aantrekkelijker zijn voor betonoppervlakken waar zichtbaarheid belangrijk is, zoals in architecturale toepassingen.

Polypropyleenvezels zijn bestand tegen corrosie, anders dan de metalen wapeningsmaterialen. Hierdoor blijven ze effectief en behouden ze hun krachtige eigenschappen in agressieve omgevingen.

De kracht van polypropyleenvezels hangt af van de juiste doseringen en homogene verdeling in het betonmengsel. Het is essentieel om de doseringsrichtlijnen te volgen voor elk specifiek betonmengsel en toepassing.

Met de toevoeging van polypropyleenvezels kunnen in betonspecie verschillende effecten worden beoogd. De mate waarin deze worden gerealiseerd wordt sterk beïnvloed door de vezeleigenschappen: diameter, lengte, oppervlaktestructuur, vorm (enkele vezels, zogenoemd monofilament of de ‘netjesvorm’, de gefibrileerde vezel).

Kortom, de toevoeging van polypropyleenvezels aan vers beton verbeterd de scheurweerstand en duurzaamheid van het beton door interne trekspanningen op te nemen, scheurvorming te verminderen en het betonoppervlak esthetisch aantrekkelijker te maken. Het resultaat is een betonconstructie die beter bestand is tegen de effecten van krimp, temperatuurveranderingen en belastingen.

Zonder constructieve vezels

Met constructieve vezels

Constructieve vezels: macrovezel

Wiking macrovezels zijn synthetische vezels die worden toegevoegd aan betonmengsels om de prestaties van beton te verbeteren. Ze zijn gemaakt van nieuw hoogwaardig polypropyleen en zijn ontworpen om de scheurweerstand, taaiheid en duurzaamheid van beton te vergroten. Deze vezels langer, dikker en sterker als de microvezels en zijn gemakkelijk te mengen in betonmengsels. We lichten hieronder de verschillende voordelen toe.

Een van de belangrijkste voordelen van het toevoegen van polypropyleen macrovezels aan beton is het verhogen van de scheurweerstand. Door deze krachtige 3D wapening als interne versterking, maakt het beton beter bestand tegen scheuren en afbreuk van randen.

Wiking macrovezels verhogen de taaiheid van beton. Taaiheid is het vermogen van een materiaal om energie te absorberen voordat het breekt. In betonconstructies betekent dit dat het toevoegen van macrovezels ervoor zorgt dat betonbestand beter tegen schokken, trillingen en impactbelastingen gaat. Dit beton maakt met macrovezels bijzonder geschikt voor toepassingen waarbij stootbelastingen een rol spelen, zoals industriële vloeren en wegen.

Het toevoegen van polypropyleen macrovezels verhoogt de algemeen de duurzaamheid van betonconstructies. Beton met macrovezels heeft de trend om langer mee te gaan en vereist minder onderhoud, wat resulteert in kostenbesparingen op lange termijn. Het is ook bestand tegen degradatie door invloeden van het weer en chemicaliën.

Speciale coating welke de luchtinlaat reduceert tot 1% wat de waterdichting ten goede komt.

Door het geheel of gedeeltelijk vervangen van wapening door de vezels, wordt een gehele arbeidsgang geëlimineerd. Geen gedoe meer met dekking van de wapening. Daarnaast is de beschikbaarheid van vakkundige arbeidskrachten zeer beperkt.

Door een lager eigen gewicht, een efficiënt productieproces, minder onderhoud en eenvoudige verwerking kan er een C02 reductie tot wel 95% worden behaalt.

Geen fysieke belasting, minder snij- en beknellingsgevaar, veel minder struikel gevaar.

Ca. 50% minder kosten qua inkoop en verwerking

Kortom, de werking van Wiking macrovezels in beton komt neer op het verbeteren van de constructieve eigenschappen van beton door het verhogen van de scheurweerstand, taaiheid en duurzaamheid. Daarbij komen de beperkte kosten, het gemak, de CO2 reductie en het veiligere werken. Dit maakt beton met macrovezels geschikt voor een scala aan toepassingen in de bouw- en infrastructuurindustrie

Informeer naar de mogelijkheden

Bent u benieuwd of onze betonvezels voor uw project een goede oplossing zijn? Onze adviseurs komen graag met u in contact, en adviseren u over de mogelijkheden. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.